dinsdag 29 maart 2011

Basiscursus en Strip Club !

Ieder seizoen starten wij een basiscursus patchwork als er genoeg belangstelling voor is. Onze basiscursus bestaat uit totaal 12 lessen, deze zijn over 2 seizoenen verdeeld. Als je in het najaar begint, ga je dus door tot in het volgende voorjaar. Na de basiscursus kan de groep dan ook nog 2 lessen volgen over Quilten met de hand. Gisteravond was er de 2e les van de workshop Quilten met de hand.... er moest nu dus ECHT gequilt worden! Anjo, Astrid en Ineke hadden heel erg hun best gedaan om hun quilttop op tijd af te krijgen en ook nog er een sandwich van te maken met achterkant en vulling. De opdracht voor les 2 was dan ook...neem je quilt mee als sandwich, zodat we echt kunnen starten met het quiltwerk.
Om u nu eens mee te laten genieten wat er zoal gemaakt wordt op onze basiscursus patchwork (met de hand) laat ik de onderstaande foto's zien met de quilts tot nu toe door Anjo, Astrid en Ineke gemaakt. Zoals u kunt zien, zijn de maten nogal verschillend. Ons uitgangspunt voor deze cursus is een quilt van 120x120 cm, maar ieder mag de quilt zo groot maken als gewenst, dus de maten kunnen van 120x120 cm gaan tot en met tweepersoons beddenquilts!
Gisteren hadden de dames wel door... dat als je een grote quilt maakt... die natuurlijk ook nog gequilt moet worden, dus misschien hadden ze toch beter een kleintje kunnen maken? Maar nee... het zijn echte doorzetsters, dus die quilts worden echt wel gequilt hoor! Een nazorg les is al gepland... met gebak bij de koffie natuurlijk, want deze 3 houden ook heel erg van gezelligheid!

 
 Dit is de quilt van Anjo, zij heeft gekozen voor voornamelijk blauwe tinten, maar ook violet en blauwgroene tinten komen voor in de quilt. Zij heeft in deze quilt een mooi geheel gemaakt van diverse batikstoffen en gewone katoenen stoffen. De banen van donkerblauwe batikstof geven rust in het geheel. Het is een prachtig geheel geworden, vindt u ook niet?
De blokken zijn 30x30 cm, dus de quilt is aardig aan de maat.
De tussenvulling is Hobbs 80/20, gekozen omdat de quilt aan de muur komt te hangen en de katoenen vulling erg geschikt is voor hangende quilts!

Dit is de quilt van Astrid, voor het eerst in 10 jaar moet ik eerlijk zeggen dat ik een tijd heb gedacht... hoe zal deze quilt strakjes gaan worden? Astrid begon met stofjes die ze had gekocht in een quiltwinkel in New York, het thema was dus ook New York en de USA. Dus er zitten stofjes in met amerikaanse vlaggen, plattegronden van de metro (heel heftig gekleurd!), amerikaans geld enz. Ik heb nog een paar stofjes voor haar meegebracht uit de USA en ze zijn allemaal gebruikt samen met effen stoffen in felle kleuren en zwart. Ze heeft een echte amerikaanse geldboom in haar quilt. Ook deze blokken zijn 30x30 cm... en de banen ertussen zijn van 2 lichte stoffen gemaakt, op de foto komt dat niet echt uit, maar het geeft een heel apart effekt! Links onderin (2e van onderen) zit de meest apart gekleurde berenpoot die ik in mijn quilt-leven heb gezien! :)
Maar het resultaat van hard werken is te zien... zij krijgt strakjes een heerlijke quilt met speciale herinneringen aan het bezoek aan New York!
Hier zit een iets dikkere fiberfill in, het wordt een echte gebruiksquilt. Het quiltwerk zal ook heel lekker opbollen, dat was gisteren al te zien aan het einde van de les!

De quilt aan de linkerkant is van Ineke, zij heeft de originele maat aangehouden er is er echt nog tot en met gisteravond aan bezig geweest hoor om het klaar te krijgen. Hoezo doorzetter???? SUPER!  Deze quilt is gemaakt met veel mooie stofjes in de kleuren rood/groen/bruin/beige/ecru en geeft een heel warm gevoel als je er naar kijkt. Deze quilt gaat ook echt gebruikt worden en ik denk dat de kids van Ineke er om zullen vechten om er even onder te kunnen zitten/liggen/hangen :)

Ik moet echt zeggen dat ik enorm trots ben op deze dames en ik hou ze in de gaten.... ik ben blij dat we een nazorgles hebben afgesproken, want ik zal de gezelligheid van dit groepje zeker missen! En ook de appeltaart en al het andere lekkers wat ze om de beurt bij de koffie meenamen.
Dames... SUCCES met het quiltwerk en ik kijk uit naar jullie resultaten over 2 weken!


Aanstaande zaterdag is het weer Strip Club dag!
Dit doen we nog niet zo heel lang in de winkel, dus leg ik uit wat we dan doen.... de kleding blijft aan hoor (ook al wordt er voor a.s. zaterdag veel zon beloofd!), maar er wordt wel gewerkt met strips.... stroken stof van 2,5 inch bij de stofbreedte, over het algemeen gebruiken we er 40 stuks, zoals ook in de Jellyrolls van Moda, de Balipops van Hoffman en andere stroken rollen zitten.
Dit keer hebben wij zelf een keuze gemaakt uit de vele prachtige voorjaars stofjes die we in de winkel hebben binnen gekregen, vindt u ook niet dat er een echt voorjaars gevoel van uit gaat? Wat gaan we er mee maken???? Dat is dus nog even geheim!!!!
Aanstaande zaterdag (2 april dus) begint de Strip Club om 9 uur s ochtends, dus het is wel voor de vroege vogels....ik laat dan zien wat ik heb gemaakt met deze Strip serie en leg uit hoe ik het heb gemaakt. U hoeft dus alleen maar te luisteren en te kijken, natuurlijk mag u ook vragen stellen! En omdat u zo vroeg uit uw bed bent gekomen om naar Den Dolder te gaan, krijgt u van ons een nederlandstalig patroon voor de gemaakte quilt mee naar huis, HELEMAAL GRATIS! Dit is dus alleen voor die dames/heren die aanwezig zijn in de winkel om 9 uur a.s. zaterdag voor de Strip Club!
U bent niet verplicht om deze mooie serie stroken te kopen (het mag natuurlijk wel, wij hebben er een beperkt aantal van gesneden met onze Accu Cut machine) en om de quilt te maken van deze stoffen. Wat u met het patroon en het geleerde doet, dat mag u zelf bepalen!

Verder mag ik nog niets verklappen, wel zal mijn best doen om a.s. weekeinde het eindresultaat te laten zien.
U bent van harte welkom a.s. zaterdag in de winkel om zelf te komen kijken, de Strip Club duurt maximaal tot 10 uur. De winkel is gesloten tot 10 uur, alleen toegang dus voor Strip Club bezoeksters/bezoekers!


Dit zijn de resultaten van vorige maanden, de zwart/witte quilt is gemaakt met door ons zelf gesneden stroken van zwart/witte en wit/zwarte stofjes, totaal 40 stuks, er is alleen nog een kleine effen zwarte rand en een bredere zwart/witte rand toegevoegd.


De linkerquilt is gemaakt met een Jellyroll van Moda, nl. HAPPY van Me and My Sister Design. Zelf hou ik erg van de heerlijke vrolijke kleuren die de zusjes van Me and My Sister gebruiken, het was ook een genot om ermee te werken en het is een vrolijke quilt geworden. Voor deze quilt is een achtergrondstof nodig en evt. ook nog een klein randje en een bredere rand. Ik zelf heb voor de brede rand dezelfde stof gebruikt (ook van Me and My Sister Design) met kleine roze en groene printjes op een bijna witte ondergrond.
Dat zo'n quilt er ook heel erg anders uit kan komen te zien als je een andere achtergrondstof gebruikt, bewijst de quilt van Cuny .... zij heeft dezelfde Happy Jellyroll gebruikt, maar een blauwe ondergrond en je hebt een totaal andere quilt!

 Dit is dus de quilt van Cuny en hier kan je ook heel goed op zien hoe zij haar best heeft gedaan met machinequilten. Zij gebruikte een achterkant met vlinders (ook van Me and My Sister) en heeft de quilt van achter naar voren gequilt ... wel een hele klus, want er zaten honderden vlinders op de stof! Ook deze quilt is nog bij ons in de winkel te bewonderen!

Ik heb nog zoveel meer te vertellen, maar ik stop nu toch maar even. De volgende keer meer, o.a. over een dag workshop die ook geschikt is voor de beginnende quiltsters..... er waren die dag opvallend veel jonge dames op de workshop... en dat is een heel goed teken toch?

Groetjes,
Marina.zaterdag 19 maart 2011

Strippen!

Donderdag was er de workshop Jellyroll quilt maken, de cursisten zijn begonnen met een Jellyroll quilt die we op de Stripclub van December hebben laten zien, nl. de stripquilt Happy! Waarom Happy? De stof die we er voor gebruikte is de Jellyroll van de serie Happy van Me and My Sister voor Moda. Het zijn leuke frisse kleuren met een grappige naam dus ... Happy.

De cursisten Anjo, Arja en Henny gingen dus druk aan de slag met hun keuze uit de Jellyrolls/Balipops en onze eigen gesneden rollen. Het waren 3 heel verschillende keuzes en dat is juist het leuke vind ik zelf bij een cursus, je ziet hoe de quilt wordt in een hele andere kleurcombinatie en dat geeft ook een hele andere quilt!
Anjo ging aan het werk met een hele blauwe rol strips die wij zelf hebben gesneden in de winkel, Arja met een Balipop en Henny met de Jellyroll Happy!

Hieronder zie je de stroken van Henny, de serie Happy van Moda. Zoals je ziet zijn het ook kleurtjes om Happy van te worden. En daarnaast de eerste 4 blokken die zij ermee maakte.

Hieronder zie je de stroken van Anjo, een speciaal door ons gesneden strokenrol... helemaal blauw!
En daarnaast het eerste blok! Dit zijn de stroken van Arja, een Balipop met de prachtige naam 'Strawberry Daiquiri'. Mooie warme kleuren batikstoffen. Zoals je ziet is ze hier druk bezig met het aan elkaar naaien van de stroken :) Daarnaast haar eerste blok!

Het leuke van zo'n workshop is dat als de cursisten allemaal andere combinaties kiezen, dat je ook hele andere quilts gaat krijgen! Hoe verschillend dat kan zien, dat laten deze foto's wel zien!
Er is druk gewerkt op donderdag, zelf het ik ook nog het een en ander genaaid... voor de Stripclub van 2 april a.s. maar dat blijft nog even onder ons.... alleen Anjo, Arja en Henny hebben een voorproefje gehad.. maar mogen ook niets verklappen!
Ik mag totaal 80 blokken maken voor mijn quilt, deze dames maken er 48 voor hun quilt. Te zijner tijd zal ik de Affe exemplaren aan jullie laten zien... dus dames..... doornaaien hoor!

Groetjes
Marina.


zaterdag 12 maart 2011

Jarig !

Gisteren was ik jarig, in de winkel kwamen er diverse vrienden/vriendinnen aan om een kopje koffie te drinken en om mij te feliciteren. Ook heb ik veel cadeautjes gekregen... moeilijk om voor mij iets te vinden hoor, want ja... als quiltster heb ik natuurlijk 'alles'. Als eerste kreeg ik een heerlijk mandje met kaasjes/noten/chocolade (geen wijn, want daar hou ik dus niet van...), echt om lekker van te genieten. Het eerste heerlijke kaasje is gisteravond al opgegaan, zoonlief en ik hebben die samen opgesnoept op een toastje. Ook werd ik verrast met leuke bakjes met bloembolletjes, die vind ik altijd leuk en een leuk nieuw formaat boekje... een Dwarsligger .... een heel boek in mini formaat, dus prima geschikt om mee te nemen in het vliegtuig of op vakantie. Het is een literaire thriller, dus ik kan lekker lezen als ik in mei in het vliegtuig naar de USA zit om daar de vakbeurs weer te bezoeken. Deze beurs is in Salt Lake City, helaas kan je daar niet rechtstreeks heen vliegen vanuit Nederland, dus het is een aardig tijdje onderweg zijn.... dus dat boek komt wel uit :) Een prachtig rood boeket bloemen van mijn dh, een kaasfondue set, een superleuk eigengemaakt vogel nestkastje, een mini naaimachientje gemaakt in de USSR (mijn leeftijdsgenoten weten nog wat dat was :) )  en een cadeaubon van de Etos (altijd goed!).
Ook kreeg ik diverse bolletjes wol voor mijn sokken breiverslaving en wel in kleurtjes/merken die wij niet in de winkel hebben. Heerlijk... weer een nieuw soort wol uitproberen en kijken wat er nu weer voor sok uit voort komt.
Natuurlijk ben ik deze week ook gelijk begonnen met het breien van voorbeelden van de nieuwe sokkenwol van Opal die wij in de winkel binnen kregen.... we hebben de serie Surprise van Opal binnen gekregen en ik heb gelijk een voorbeeld gemaakt van de combinatie oranje/roze/paars. Dat ziet er zo uit :


En dit is dus maar 1 van de 7 kleuren combinaties die er zijn. De wol krijgt strepen, maar niet zo hard, het loopt geleidelijk over in de  nieuwe kleur en dat is bij mij favoriet.
Maar wat dacht je van de Opal sokkenwol die naar werken van Hundertwasser zijn gemaakt? Ik ben nu beizg met het breien in de kleur Kuss im Regen... alleen de naam al, die ziet er zo uit:
Links een 'affe' sok, in het midden het werk waar het van is afgeleid en rechts de bol wol! Het is zo leuk om hiermee te breien, want je sok ziet er heel erg ingewikkeld uit, maar het enige wat je doet is gewoon doorbreien en de strepen/figuren komen er vanzelf in. En met zo'n naam..... we hebben ook nog de kleurencombinatie Blinde Venus ingekocht. Die ziet er zo uit:
tja... jullie snappen natuurlijk wel dat ik die ook nog 'MOET' maken. Een voorbeeld in de winkel is gewoon nodig, want als je de wol ziet dan zie je nog niet hoe de sok gaat worden. Gelukkig maak ik alle sokken voorbeelden in mijn eigen maat :) dus later hou ik er weer een lekker paar sokken aan over.....


Mijn 'schatten' bij elkaar op de tafel, ben je dan jarig of niet? Ik moest de hele week ook aan die reklame van de TPG denken die je iedere keer hoort..... als je nu eens 4 kaarten krijgt voor je verjaardag... dan ben je toch ECHT jarig? Nou die 4 heb ik gekregen hoor... dus ik was ECHT jarig! Het waren er zelfs 5, want Shelley had ook een hele leuke kaart zelfgemaakt met mijn toekomst beeld erop... een opa en een oma.... ik werd tenslotte 49 jaar gisteren, dus ik schiet nu echt op naar de 50!

Ik wens jullie allemaal een fijn weekeinde en hoop dat jullie vandaag hebben genoten van het zonnetje.
Marina.

zaterdag 5 maart 2011

Dolly Quiltjes

Afgelopen woensdag hebben we weer een Dolly Quiltjes avond gehad, iedere eerste woensdagavond van de maand komt er een groepje bij elkaar die heel ijverig aan het werk zijn met de Dolly Quiltjes die zijn ontworpen door Sarah Fielke uit Australi├ź. Dolly Quiltjes zijn eigenlijk mini quiltjes, vroeger waren het quiltjes voor de pop die gemaakt werden door de jonge poppenmoeders als oefening voor het echte 'grote' werk!


Elke maand dus weer een verrassing, want de deelneemsters krijgen een pakketje met stofjes en het nederlandstalig patroon van het quiltje van die maand. Ik maak zelf het quiltje als voorbeeld en volg dan het patroon netjes...maar in ons groepje hebben we ook Alice en Carla die nog niet zoveel patchwork ervaring hebben, maar wel heel veel ervaring met scrapbooking. Een quiltje maken ze dus klaar en dan begint het grote versieren!
Kijk maar eens wat we vorige maand te zien kregen met het Dolly Quiltje van januari!
Het voorbeeld volgens patroon (met mijn stofkeuze in overleg met de groep... ijzig voor januari!), maar heel eerlijk gezegd... dit quiltje is gemaakt door Rina (de mijne was nog niet af... ik schaam me diep!)


Maar wat hebben Carla en Alice er dan van gemaakt?
Links Carla en rechts Alice... met de versierde quiltjes van januari! (op de achtergrond de Sashi Ko quilt van de cursus van Ineke Vaillant).
Hier onder heb ik nog een close up foto van de versiering van Carla's quiltje. Heeft u trouwens ook ontdekt dat de quiltjes gegroeid zijn? In plaats van 5 sterren hebben ze er 9 gemaakt. Quiltje helemaal afgemaakt en versierd in 1 maand! Deze 2 dames leerden in een heel snel tempo hoe je een quiltje maakt... en tot nu toe hebben ze iedere maand een AFFO!


Is het niet schattig???? 3-D bloemen op je quiltje????
Bent u nu ook niet benieuwd waar ik afgelopen woensdag mee verrast werd?
Het origineel was het rood/witte quiltje met de muizentandjes rand (Prairie Point rand) van mij.(ik ben nog niet zo bedreven met deze blog... de foto wil niet gedraaid worden, de rode driehoeken horen naar boven te wijzen!).


Maar wat maakte Carla ervan? Alice is even op non-actief, want haar nieuwe naaimachine was al voor de tweede keer vastgelopen en weer terug naar de winkel gebracht. Jammer, want nu kon ze niet verder!
Maar dit is het quiltje van Carla, zoals je kunt zien, heeft ze niet de originele kleuren gebruikt, maar gekozen voor lila/paars en er een mini quiltje bijgemaakt met de Asperge Techniek (die te zien was in de quilts uit de Oekraïne op de Expo Haarlemmermeer). Zelf vind ik het net zo'n lintje die je ook ziet op quilttentoonstellingen op quilts die een prijs hebben gekregen!.
Ik hoop dat Alice haar machine probleem snel wordt opgelost (is het niet frustrerend... een nieuwe machine kopen en die al 2x terug moeten brengen in een paar maanden??) en dat zij ook weer heel creatief verder kan. 
Waarschijnlijk kunt u wel begrijpen dat ik alweer uitkijk naar de 1e woensdag van april? Want wat krijgen we dan weer te zien? 
Een fijn weekeinde toegewenst,
Marina.