zondag 24 februari 2013

Gezellig UFO dagje

Gisteren was er in den Dolder weer de eerste UFO dag! Het was weer reuze gezellig in ons leslokaal en zoals altijd had Ineke weer heerlijke dingen meegenomen voor de deelneemsters!


Miems (de moeder van Helma) nam heerlijke cakejes mee en Ineke had mijn favoriet op het menu staan...NEGEN ZOENEN (ja echt dat staat er op de doos..... negerzoenen mag niet meer) met capuchino smaak. Vreselijk die dingen, ik kqn echt wel een doos op als het moet, zonder misselijk te worden!


Rina doe ook aan een UFO kwam werken nam deze 2 schattige mutsjes mee, gebreid met restjes sokkenwol, dus voor de kindjes in Centraal Azie prima, want 75% wol (de stichting vraagt om minimaal 25% wol, dus dat zit wel goed!).
Rina namens Save the Children en de kindjes BEDANKT!!


Zelf had ik ook weer 2 restjes sokkenwol opgehaakt met een bol turquoise effen sokkenwol maak je dan hele leuke mutsjes. De voorste is gemaakt mwt amerikaanse sokkenwol, waar ik vorig jaar sokken voor Ineke van maakte, haar favoriete sokken, omdat ze zo heerlijk zacht zijn. Rechtsachter is met de rest van mijn nieuwste paar sokken gemaakt, die is handgeverfd. En de blauw/witte is met het laatste restje van het rood/ blauwwitte mutsje dat ik samen met Janny maakte! Van de sokkenwol van Ineke heb ik nog maar 20 cm over, is dat even opmaken of niet???


Moeder en dochter aan het werk...... Helma draagt het schort wat ze maakte op een Quiltcafe van Ineke dit jaar en die was al af ;-) dus daar hoefde ze niet aab te werken, maar ze heeft nog UFO's genoeg hoor!


Hier wordt even achteruit genaaid aan het vest waar Miems aan begonnen was. Met hetzelfde stroken patroon als het schort.


Waarvan hier de voorkant ....


En hier de andere voorkant (want dat kan je toch geen achterkant noemen?).


Aan de andere kant van de tafel werd aan het schort gewerkt, met hier de aardbeien kant...


En hier de andere kant.


Er werd hard gewerkt aan oude projekten (Rina), het schort (Jolanda) en aan de blokken van de Lensquilt (Anjo).


En terwijl Rina even lunch eet, laat Anjo haard blok zien die af is. Zij moest echt met harde hand (van Rina) aan de lunch gezet worden, want eigenlijk had Anjo daar geen tijd voor.


Ook werd er door 2 cursisten aan dit quiltje gewerkt, een mini quiltje voor het voorjaar, helaas heb ik daar geen foto's van. Ik heb niet de hele dag bij de groep kunnen zitten natuurlijk, maar wel even lang genoeg om een quiltje van een bies te voorzien en eentje van een ophangstrook. Zodat ik dit weekeinde ook genoeg af te werken heb ;-)


Hier legt Ineke uit over het appliceer werk voor het mini quiltje. Tineke en Hermien hebben allebei hele leuke vrolijke stofjes uitgezocht voor dit quiltje en aangezien ik beide dames regelmatig zie in de winkel, zal ik daar vast wel iets van kunnen laten zien de komende tijd.


En tot slot, nog 2 mutsjes van mijn hand. De foto is gemaakt op de vissenquilt die ik afgelopen week doorgequilt heb en gisteren van een ophangstrook heb voorzien. Ineke het is af hoor..... Grappig om even te laten zien van welke sokkenwol deze mutsjes zijn gemaakt:


Ik weet niet eens wie deze sokken heeft gekregen, maar de restjes zijn nu ook verwerkt in 2 mutsjes (eentje weer met die turquoise effen wol samen). Ik heb er wel een goed gevoel bij zo, nooit geweten dat ik haken zo leuk zou vinden (alhoewel ik granny squares ook heel leuk vind om te haken!) en het ruimt weer een beetje op ;-) Ik ben maar weer boven in de bakken gedoken om een andere kleurige bol op te zoeken om nieuwe mutsjes mee te maken. Woensdag heeft Janny ook nog een van mijn restjes meegenomen en aan een mutsje begonnen, dus die krijgt strakjes ook een beter huis dan mijn restbollen bak boven!

Ik ga weer even verder met de administratie en strakjes weer een nieuw mutsje opzetten ;-))) het lijkt wel een verslaving?

Groetjes
Marina.

vrijdag 22 februari 2013

Weer een stapje verder..

Jullie zullen wel denken, wanneer komt nu de volgende stap van de Jellyroll quilt? Nu dus!


We gaan nu de rest van de stroken A en B (waar we dus al van gebruikt hebben) met de goede kanten op elkaar leggen.


Dus enkel en op elkaar zoals hierboven.


Met mal 13 van de Marti Michell set B kan je dan driehoeken snijden, deze methode heb ik gebruikt, maar natuurlijk kan je ook je eigen methode hiervoor gebruiken.


De bedoeling is dat we 8 vierkantjes krijgen van 2,5 inch (dit is incl. naadtoeslag) in het vierkant die gemaakt zijn van 2 driehoeken. Met mal 13 uit set B gaat dat dus heel gemakkelijk. Je snijdt driehoeken uit de dubbele stof en legt ze dan gelijk onder de machine en stikt ze op elkaar. Je hebt geen restanten, dus het is een snelle en zuinige methode! Voor de mensen van de Marti and Me Club, deze methode zal ik volgende week laten zien.


Natuurlijk kan je dit ook doen met de Thangles. Dit gaat ook lekker snel en simpel, ook hier heb je geen afval en de methode is precies.
De volgende keer gaan we beginnen met het blok in elkaar naaien!
Succes met het maken van de Half Square Triangles, zoals deze vierkantjes heten.

Van elke set A en B stroken mag je dus 8 vierkantjes maken zoals boven besproken.
Succes, ik haak nog even verder, morgen weer nieuwe mutsjes te showen!


Ben nu bezig met de restanten van deze sokken een mutsje te haken, het ruimt lekker op zo in mijn wolresten bak!

Groetjes
Marina.

donderdag 21 februari 2013

Even druk

Ben druk administratief bezig voor die firma met de blauwe enveloppes ;-) en tussendoor haak ik een beetje....


Dit zijn de mutsjes die de laatste paar dagen af zijn gekomen. De rood-wit-blauwe is een samenwerking van Janny en mij, de rest heb ik zelf gemaakt ;-) het lijkt wel wel een verslaving! Maar het pakt lekker op zo tussendoor en voor je het weet heb je er weer eentje klaar.
De roze-oranje is van 6-draads sokkenwol die we nu in de winkel hebben, de multi color rechts is een restant van sokkengaren waar ik mee heb gebreid (wol gekregen van de ex vriendin van Randy voor mijn verjaardag 2 jaar terug), de sokken heb ik haar toen ook gegeven ;-) en de regenboog mutsjes daar heb ik vandaag een bolletje sokkenwol voor gekocht bij een collega. Zal ik het ooit afleren??? Je zou toch zeggen dat ik wol genoeg heb in mijn eigen winkel?

Maar het is ook wel eens leuk om een ander merk uit te proberen....

Groetjes
Marina.

zaterdag 16 februari 2013

Heel veel mutsjes ......

Vandaag was er onder leiding van Janny en Yvonne een gezellige mutsen brei- en haakdag in de winkel.


Was er afgelopen woensdag al heel wat gehaakt en gebreid, vandaag gingen de dames er echt tegenaan! Hierboven de mutsjes die meegenomen ware afgelopen woensdag door een van de bee dames (Alice?).


Dit was de oogst woensdag..... Inmiddels zijn er heel wat mutsjes bijgekomen!


En wat dacht je van deze mutsjes verrasing van Ton? Voor ons allemaal een leuk eierdopje (MET chocolade ei) met leuk gebreide eiermuts ???? Onze Ton was er druk mee geweest, maar het succes was verzekerd!!!! Nogmaals bedankt Ton ( en ook voor het extra ei dat ik kreeg voor de kleindochters van Ineke!).


Maar woensdag had Sophia ook het jurkje af wat ze in opdracht van haar dochter maakte, mooi he?


En Joke had haar gebreide kouse helemaal klaar! Super Joke, als het goed is snap je nu de hiel????


Een schattig mutsje die Janny maakte met een gedoneerde bol 6-draads sokkenwol (door Claartje gegeven), ze maakte er zo 5 uit 1 bol van 150 gram, heel leuk en lekker warm, door de 75% wol die er in zit!


Vandaag begon al met een tas vol mutsjes die Bep meenam naar de winkel. Ze had heel hard gewerkt van de week.....


Ook onze Annie had een verzameling bij zich! Zelfs met een geborduurd bloemetje erop! Veilig omdat het er niet af kan, want losse bloemetjes of pompoentjes mogen niet bij deze aktie.


En ook Yvonne had weer van alles uitgeprobeerd, dus weer nieuwe mutsjes!


En het eerste mutsje van vandaag die af was.....die van Janny!
Zelf heb ik vandaag ook een muts gehaakt onder leiding van Yvonne, weer een nieuwe steek geleerd!

En Yvonne..... Inmiddels is mijn gebreide oranje/roze muts ook af EN heb ik er eentje gehaakt met de oranje/roze wol! Nu ben ik bezig met muts 4, haken met groen-lichtblauw. Zodra ik weer puf heb, maak er foto's van......

Helaas heb ik verder geen foto's meer van vandaag, maar Yvonne en Janny hadden we wel gemaakt, die zal ik ook nog wel krijgen denk ik!


Net van Facebook 'gepikt' het mutsje dat ik woensdag startte, maar niet goed lukte. Maar Janny heeft zich er vandaag mee bemoeit en het grootste deel opnieuw gehaakt en nu is dit echte hollandse mutsje van 2 resten sokkenwol (4 draads) dus af. Weer eentje voor Save the Children! Kan woensdag weer op de tafel Janny ;-)

Groetjes
Marina.

donderdag 14 februari 2013

En weer een stapje verder!

En we gaan weer een stapje verder met de Balipop quilt!


Nu nemen we strook B ( de andere van de 2 stroken dus waar je nog niets mee hebt gedaan) en daar gaan we 8 vierkantjes snijden van 2,5 inch.


Zo dus!


En dan mag je 2x een vierkantje A en B aan elkaar naaien.... Zoals boven.
De volgende keer gaan we verder naaien.
O ja.... naaien doen we natuurlijk met een exacte naadtoeslag van 1/4 inch, dus deze strookjes zijn na het naaien 2,5 x 4,5 inch groot! Even meten of dit ook bij jou zo is, anders je naadtoeslag aanpassen bij het naaien ( en dus eerst uithalen! en opnieuw naaien voordat we verder gaan....).Gisteren deed ik een oproep voor de bijeenkomst van a.s. Zaterdag, maar na overleg met de dames Janny en Yvonne is besloten om de tijd te veranderen naar van 10 tot 3 uur (i.p.v. tot 12 uur), u kunt dan ook iets later komen als u dat liever doet (of als je bedje nog lekker warm is!). De haakdames kunnen dan in ieder geval een mutsje af hebben ;-) en als je een beetje doorwerkt met breien moet dat toch ook lukken? Anders mag je het later bij ons inleveren en de dames zullen dan zorgen dat alles op de plek van inzameling komt. Morgen laat ik zien hoe druk de dames van de woensdagochtend bee al zijn geweest.
En als je zaterdag niet kan en toch wilt meedoen? Mag je natuurlijk ook een mutsje (of meer dan 1 mag natuurlijk ook, want ieder mutsje is er eentje en hoe meer hoe beter in dit geval!) bij ons inleveren. Tot het einde van de maand hebben we nog voordat ze ingeleverd moeten worden bij het verzamelpunt!

Hopenlijk tot zaterdag, wij zorgen dat de koffie bruin en lekker warm is en natuurlijk ook voor iets lekkers erbij!

Groetjes
Marina.

woensdag 13 februari 2013

Brei je mee?

Voor ik het vergeet..... a.s. Zaterdag breien en haken wij in de winkel voor de baby's in Centraal Azie. Vorig jaar hebben we meegewerkt voor de mutsjes die naar India gingen en dit keer doen we graag weer mee met de SAVE THE CHILDREN aktie.


Er zijn in NL al veel akties geweest voor dit doel, maar nog steeds zijn er niet genoeg mutsjes gemaakt.

Dus help je ook een handje mee?
A.s. Zaterdag in de winkel van 10 tot ongeveer 12 uur?
Janny en Yvonne helpen je graag aan een haak- of breipatroontje om mee te doen aan deze aktie. Elk mutsje is er eentje en is altijd welkom!

Neem zelf een bolletje brei of haakgaren mee voor een mutsje of koop er eentje in de winkel, we hebben keuze genoeg! Denkt u er wel aan dat ze graag mutsjes hebben met minimaal 25% wol, dit i.v.m. de brandbaarheid van de synthetische garens? Ze hebben daar nog veel open vuur in huis, dus is dat een stukje veiliger.

Graag tot zaterdag!
Marina
(ook namens Janny en Yvonne!)

P.S. Morgen ga ik weer verder met de Balipop quilt, vanavond was ik te laat terug van de eerste sokken breiles cursus om het nog klaar te maken!

zondag 10 februari 2013

Deel 2 Balipop quilt

Ligt de Balipop of Jellyroll klaar? Heb je alles gesorteerd op setjes van 2 stroken?
Mooi.... dan kan het snijden beginnen!


Neem strook A (van de 2 stroken noem je de een A en de ander B) en snij hiervan een strook af van 2,5 bij 6,5 inch.


Ook van strook A snij je 6 vierkantjes van 2,5 inch.
Succes!
Dit snijden kan je dus van al je A stroken doen, dus 20x als je dat al durft! (van elke A strook dus 1 rechthoek en 6 vierkantjes!)

Ik ga weer even verder naaien in mijn hok, de quilttop met set A schiet al lekker op en wordt heel erg vrolijk en enorm leuk om aan te werken. Even doorwerken, dan kan ik dinsdag misschien met Alie de randen bepalen ;->

Ben ook aan het spelen met een stoffenclub rol (de Dolderse Stoffenclub is iedere maand 10 stroken van 4 inch breed en 110 cm lang). Het idee kwam zomaar opzetten toen ik met de 60 graden Triangle Ruler van Marti aan het werk was voor de Marti and Me Club van april ;-) opvallend hoeveel je met 1 zo'n stoffenclub rol kunt maken!

Groetjes
Marina.

zaterdag 9 februari 2013

Balipop quilt deel 1

Zoals beloofd! Ik ga de Balipop quilt die ik tussen de Marti Michell quilts door aan het maken ben in delen op mijn blog zetten, eigenlijk als een soort mysterie!

Men neme:


Een Balipop (of Jellyroll), normaal gesproken zijn dat 40 stroken van 2,5 inch breed en de normale stofbreedte van 110 cm.
Mocht je goed in de lapjes zitten thuis, je kunt ook zelf stroken snijden van 2,5 inch breed en 110 cm lang (2 stroken van 55 cm lang gesneden van fat quarters werken ook!).

Ga hiervan setjes maken van 2 stroken die niet op elkaar lijken. Ik werk met de Balipop Macaron die roze, groen en turquoise is.
Ik neem dus een roze en een groene of turquoise stof voor 1 blok.

Je hebt dus 20 setjes van 2 stroken van 2,5 inch breed en 110 cm lang (of dus 2x 2 dezelfde stroken van 55 cm lang).

Dat lijkt me wel genoeg voor dag 1 ;-)

Van elk setje van 2 stroken maak je een blok van 10 inch + naadtoeslag.
Zonder randen krijg je een quiltje van 20 blokken van 10 inch, dus 40x50 inch.
Voor wie niet zo snel in inches kan rekenen: ongeveer 100x125 cm!

Je kunt altijd meer blokken maken met meer stroken ;-)

Tot morgen, ik ga mijn 2e sok afbreien, heb vanavond druk genaaid en gesneden voor de Marti and Me Club van maart en april.


Met deze mooie lapjes voor de quilt met set A voor maart.


Want de top van deze stofjes en set B is erg leuk geworden en inmiddels af! Dat kan een heel vrolijk en fris quiltje worden voor op de tuintafel bijvoorbeeld! Maar die wil ik pas laten zien NA de Club bijeenkomst van maart!

Groetjes
Marina.

woensdag 6 februari 2013

Foutje bedankt!!!

Vandaag had ik een extra les met de Windmill Template van Marti Michell. Claartje die niet altijd in NL is, wou graag deze les doen en daarom was er afgesproken om dit vanmiddag te doen! Gelijkertijd kon ik dan de lapjes van Alie snijden voor een echte jongens boxkleed.
Maar ja, wat ik even vergeten was..... dat ik de gele randstof dubbel had gesneden en niet van elkaar gehaald ;-) dus wie denkt dat ik NOOIT fouten maak met patchwork... hier het bewijs!
Gelukkig hadden we nog een stuk van deze gele stof in de winkel en was er snel nieuwe blokken gesneden.
Maar ja... toch zonde he al die blokken in spiegelbeeld? Als ik nou eens een boxkleed in spiegelbeeld maak??? Dus zo gezegd zo gedaan. Tijdens het snijden van Alie's blokken, zocht zij voor mij leuke kleurtjes bij een tractor en gele graverstof (niet de ECHTE McCormick, die moeten nog binnen komen, maar ook hele leuke!).


Draaien de molentjes hier naar links....
Na een avondje blokken snijden (in spiegelbeeld dus) en naaien..


Draaien deze andersom. Zien jullie het??? Je moet het weten, maar nu zijn wel alle 'foute' gele stukken goed terecht gekomen!


Even van dichtbij.... De kleuren wijken misschien een beetje af door het kunstlixht in de kamer en het geheel moet nog wel even gestreken worden, maar hier ligt dus een lekkere jongens boxkleed of misschien wordt het een speelkleed van 1x1 meter ongeveer.
Hoe alles toch nog op zijn pootjes terecht kwam ;-)

En Alie naait haar boxkleed met andere stofjes die zij van mij kreeg uit de USA en met de hand, dus daar zullen jullie toch even langer op moeten wachten... maar leuk wordt die zeker.

Dit boxkleed is gemaakt met 4 stroken stof van 25 cm (kan ook 4 fat quarters zijn) en 75 cm gele stof voor deze rand. Ik weet nog niet of dit zo blijft of dat ik er toch nog een rand omheen maak en er een lekker speelkleed van maak, wat vinden jullie... En natuurlijk de Windmill Template van Marti ;-)
En wil je graag hulp bij het maken van deze quilt? We hebben een workshop op donderdag 7 maart a.s. en nog wel een pleke voor je over aan tafel!En morgenavond mag ik gaan spelen met deze leuke lapjes! Een voorbeeld quiltje maken voor de Marti and Me Club van maart met de basis set A!


Want deze quiltstofjes zijn inmiddels een voorbeeld quilttop met set B geworden! Voor diezelfde Marti and Me Club van maart ..... ik ben dus lekker bezig met de stofjes en mallen! En vandaag was iedereen erg te spreken over het voorbeeld wat een quiltje is van ongeveer 140x140 cm (heb het nog niet precies opgemeten). Leuk voor op eem tuintafel dus... ik heb al 3 vrijwilligers met een tuintafel gehad vandaag die er wel een plekje voor hadden. Maar sorry dames.... voorlopig blijft die top lekker in den Dolder!!!!

Hartjes heb ik natuurlijk ook nog...


Een mooi rood hartje uit de kast van zondag...


Een schattig gekregen lapje (van Dorine???)


En een stippeltje....


Maken weer een rijtje vol!
Tijd dus om de hartjes weer mee naar huis te nemen en een nieuw rijtje eraan te naaien.... Want het hartje van vandaag is de eerste van de nieuwe rij! Die krijgen jullie morgen of zo weer te zien!!!
Groetjes
Marina.