zaterdag 2 juni 2012

Wat doe ik toch met al die restjes?

Een paar jaar geleden vroeg Kirstie (die toen verkering had met mijn jongste) of ik haar ook iets van patchwork kon leren, want zij vond het zo leuk wat ik allemaal maakte, of zij dat ook kon? Tuurlijk zei ik, kom maar eens langs, dan leer ik je wel het een en ander. Zo gezegd, zo gedaan. Kirstie kwam samen met Shelley, haar tweelingzus, mocht dat? Want Shelley was zo handig en Kirstie vond zichzelf minder handig en twee weten meer dan 1! Zo kwam het dat ik zomaar 2 jonge meiden mocht inwijden op het patchwork gebied, ik moeder van 2 jongens! Super toch? We hebben toen een log cabin blok uitgezocht om te gaan maken, want reststroken daar had ik bakken van vol, voor later :-)) als ik met pensioen ga!Allebei een middenstofje uitgezocht en vierkanten geknipt van rasterquick. De meiden zouden met de hand gaan werken, dus dat is handig. Je hoeft nl. niets af te tekenen en je kunt gelijk gaan beginnen met naaien, dus je hebt heel snel al een leuk resultaat en wie ooit eens een log cabin blok of quilt heeft gemaakt .... je ziet je blok groeien onder je handen.


We hebben heel wat uurtjes samen doorgebracht en de dames werkten zelf eraan verder, zo nu en dan nieuwe stroken zoeken in mijn bakken, want die hadden ze regelmatig nodig. Kirstie heeft heel wat blokken met de hand genaaid en toen heeft ze de naaimachine ontdekt. Die van haar zusje mocht ze niet gebruiken, maar die van mij wel, dus had ze een uurtje over, dan kwam ze naar de winkel toe om een paar blokken te naaien. En zo groeit een stapel! Ze kreeg voor haar verjaardag van ons allemaal zo'n Singer naaimachientje die je koopt voor net onder de 100 euro en daar heeft ze toen nog heel wat blokken op gemaakt.
Totdat ze op een dag er genoeg had voor een quilt op haar eigen bed!
Op de computer heb ik laten zien wat er mogelijk was met die blokken, hoe ga je ze neerleggen? Er werd gekozen voor een stervorm en samen hebben we een middagje over de vloer gekropen om de blokken uit te leggen.


Uiteindelijk heb ik ze als rijen in elkaar genaaid en klaar was onze log cabin quilttop! We waren (terecht) heel erg trots op wat we samen hadden gemaakt! En dat alleen van 1 fat quarter stof en heel veel reststroken van 4 cm breed! Ik moet eens zoeken op de computer tussen mijn foto's, want volgens mij heb ik er ook nog een foto van gemaakt.
Voor de Kerstmis kreeg ze van mij de achterkant van haar quilt en op 29 april het volgende jaar kreeg ze voor haar verjaardag haar eigen quilt terug, doorgestikt op mijn long arm machine, waar ik toen nog net mee begonnen was. Haar quilt was een van de eerste quilts die ik doorstikte, ideaal oefenmateriaal, want door al die verschillende stofjes die worden gebruikt, zie je het stiksel niet zo heel erg goed, dus elke oneffenheid valt niet direkt op. Ik denk (de verkering is inmiddels al meer dan 2 jaar uit) dat zij haar quilt nog steeds gebruikt!
Hoe dus een half amerikaanse jonge meid leert over patchwork van in Nederland! Ze vertelde wel dat een van haar tantes of een oma in de USA ook quilts maakte, dus destijds is er wel een digitale foto trots naar har familie gestuurd.
Waarom ik dit nu vertel? Ik heb nog steeds heel veel stroken en er komen er heel regelmatig nieuwe bij, dit is een bak die ik thuis heb staan bijvoorbeeld:


En nu het wat minder druk wordt op de zaak in de zomermaanden, heb ik mijn blokken waar ik 2 jaar geleden aan begon (ook tijdens een warme en rustige tijd in de winkel) maar weer eens opgezocht. Nu mijn lekkere Pfaffje weer een beurt en controle heeft gehad, heb ik thuis en op de zaak weer een fijne werkbare machine staan en heb ik de laatste week er alweer 23 blokken bijgemaakt op de zaak. En vanavond thuis dus ook weer de afgebeelde 3 blokken. Totaal nu 30 blokken (20x20 cm excl. naad) alweer en het is zulk leuk werk om te doen en je hebt het idee dat je wat opruimt :-)
Er moeten denk ik wel voor de hele familie tweepersoons quilts gemaakt moeten worden hoor, willen de bakken ooit leegkomen, maar heel misschien .... krijg ik nog eens een leuke (aanstaande) schoondochter die ook wil leren quilten?????
Wie weet!!!!!

Wat doen jullie met je restjes?
Groetjes
Marina.

P.S. Morgen de uitslag van de juni verloting onder de volgers van mijn blog! Met nog even de papiertjes bijwerken en een van de mannen charteren om er eentje te trekken! Nog 1 nachtje geduld dames, sorry!

4 opmerkingen:

 1. Mijn restjes, liggen op kleur in laatjes.
  Af en toe heb ik daar wat uit nodig, voor de apple core heb ik er een hoop uit kunnen halen.
  Van de kleinste frutsels heb ik de huisjes gemaakt.
  Dan heb ik ook nog een bakje met reepjes.
  Och het eet geen brood en ze liggen me n iet in de weg.
  Echt een bestemming heb ik er niet voor.
  Het is makkelijk en handig om er af en toe in te neuzen en er weer iets van te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marina, Mijn restjes probeer ik al zoveel mogelijk weer op te maken in nieuwe projecties, zoals de knuffels en de labeldoekjes die ik veel maak......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk wil ik helemaal niet van mijn restjes af, hahaha. Ze zijn zo handig als je maar een klein stukje ergens van nodig hebt en het zonde vindt om daat een "nieuwe" FQ voor aan te breken.
  Ik ben dan ook gel op grote glazen vazen en vissenkommen waar de verschillende maatjes restantne in belanden. reuze handig: je ziet veel sneller wat er allemaal in zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hoopte door de huisjes van mijn restjes af te komen maar dat is niet gelukt. Vanuit mijn omgeving kreeg ik zoveel restjes aangereikt dat ik straks meer overhou dan waar ik mee begon. Nu ben ik met vingerhoedjes begonnen om daar ook restjes voor te gebruiken. Maar dat zal vast ook niet lukken en moet ik op zoek naar nog een project voor restverwerking :-)

  BeantwoordenVerwijderen